ofte “Coq au vin”…een van mijn lievelingsgerechten!
Op vraag van Mrs. Brubeck plaats ik hier voor het eerst een receptje. En er meteen een nieuwe categorie aan toegevoegd.
Voor wie een feestelijk én smakelijk gerechtje wil klaarmaken is dit beslist een aanrader. Vegetariërs en kilogramtellers slaan dit beter over… 😀
Ingrediënten:
- 1 kip (of naar keuze delen ervan)
- 200 g gerookt spek
- 250 g champignons
- 5 takjes peterselie
- 5 sjalotten
- 2 teentjes knoflook
- 3 eetl. boter
- 70 g tomatenpuree
- 3 eetl. bloem
- 5 dl rode wijn
- 0.5 dl cognac
- 5 dl kippenbouillon (1 blokje opgelost in 5 dl heet water)
- 1 blaadje laurier
- 1 koffielepel tijm (gedroogd)
- peper en zout
- instantsausbinder (facultatief)
Voorbereiding (20 min.):
- Snij de kip in stukken.
- Kruid de bloem met peper en zout. Wentel de stukken kip door de bloem en schud er de overtollige bloem af.
- Snij de sjalotten in 2 of 4 en de champignons in 4 of 6 stukken.
- Snipper de knoflookteentjes en 2 takjes peterselie fijn.
Bereiding (25 min. + 45 à 50 min. stoven)
- Smelt 2 eetl. boter in een hoge braadpan en bak de kip aan alle kanten goudbruin. Haal uit de pan en giet het vet weg.
- Smelt 1 eetl. boter in dezelfde pan en stoof de stukjes champignon ± 5 min. Haal uit de pan en zet opzij.
- Bak de spekreepjes en de stukjes sjalot 10 min. goudbruin in dezelfde pan.
- Voeg de kip toe en overgiet met de cognac, de wijn en de kippenbouillon. Breng op smaak met de tomatenpuree, het laurierblaadje, de tijm, het fijngesnipperde knoflook en 3 takjes peterselie. Zet het vuur lager, dek de pan af en laat 45 à 50min. stoven.
- Verwijder de laatste 5 min. het laurierblaadje en de takjes peterselie. Haal de stukken kip uit de pan en hou warm.
- Voeg de champignonstukjes toe en laat de saus nog even goed opwarmen. Bind eventueel met instantsausbinder.
Afwerking
Verdeel de kip en de saus over de borden en werk af met de fijngesnipperde peterselie. Dien op met kroketten en sla, gekookte prinsessenboontjes, gekookte broccoliroosjes of gestoofd witloof.
(bron: www.colruyt.be)
Smakelijk!!!
Billy
❤
Kan niet anders dan lekker zijn.
hihi .. ’t is niet omdat je vegetariër bent dat je geen coq au vin kunt/moogt maken? 😆
ik sta hier meer gerechten mét vlees dan zonder te bereiden! 😉
dankjewel voor het recept, billy!
lekker weekend,
ja, als dat niet lekker is,
kip met bier vindt ik ook lekker
en met de recepten van colruyt heb ik mijn kerstmenu vorig jaar gemaakt, er zijn hele goeie ideetjes
dat ziet er heerlijk uit billy,
als ik dit zo lees
Ik maak het vaak in de winter. Ik maak het ook ongeveer zo, al draai ik mijn kip niet in bloem. Ik heb het ooit gekookt voor Freddy Devadder, dat is zijn lievelingsgerecht. Ik kook af en toe voor artiesten in een kleine cultuurkapel in de buurt. Vanavond ook weer, maar geen coq au vin, maar kippehaasjes gepanneerd in cocos, met currysays, pasta, gewokte groentjes en verse naanbroodjes, die momenteel liggen te rijzen.
Eet smakelijk juist een gerecht wat hier nooit gegeten wordt, hahahaha en ja ken het wel, volgens mijn moeder en ik ben het met haar eens… alles smaakt naar wijn, aangezien ik al niet van wijn houdt…. slaan we dit even over. 😉
X
“Coq au vin” staat wat chiquer op een menukaart…
en af en toe wordt dit hier bereid.
ik zal recept aan de vrouw des huizes meedelen
prettig weekend Billy
Eigenlijk zou dit gerecht ‘haan in rode wijn’ moeten heten, want coq = haan. 😀
Wel lekker, vaneigens.
klopt, Menck. Van waar ze die “coq” dan haalden weet ik niet… 😉
Om honger van te krijgen…
Mmm klink heel erg goed.
Als vegetariër sla ik dit inderdaad best over 😀
Ik sla het dan maar over he 😛 Ik nuttig sowieso geen alcohol of producten die daarin bereid zijn. En ik let idd op de kilo’s.
de rode wijn is eerder voor de smaak, van de alcohol blijft niet veel hangen hé…
Grappig…wij gebruiken net iets andere ingrediënten! Heb je ook weleens Kip Fricassee gemaakt? Is ook zoiets maar dan met witte wijn!
fricassee is nu eigenlijk een woord dat we hier in Vlaanderen nooit gebruiken… 😛
Bedankt, Billy! Ik heb je recept opgeslagen en ga het zeker een keer maken. Jammie (-:
Lieve groet
Dat gaan we eens proberen 🙂
Dank je wel om het receptje met ons te willen delen
graag gedaan, Zij. Je laat toch weten wat je ervan vond dan hé… 😉
’t Zal wel zijn!