Gebuisd, maar toch geslaagd!

Op de quizavond waren 35 ploegen aanwezig. Het enige wat wij wilden was eindigen voor de andere ploegen die we kenden. En we deden dit met verve! We haalden 66 punten op 140, wat op zich niet echt schitterend is. Zal dan ook niet zo’n makkelijke quiz geweest zijn zeker? Maar we haalden wel de 10e plaats!!! En dàt vonden wij toch wel een enorm goed resultaat.

Zaterdag verjaarde onze beste vriend dan. Wij gingen in de namiddag op de koffie, en na de koffie werden zoals gewoonlijk de kaarten boven gehaald. En werd het zoals gewoonlijk ook redelijk laat toen we weer huiswaarts trokken.

Zondag namen we met dochter, schoonzoon en kleinzoon Mero deel aan de Toer de Geuze. Dit is een tweejaarlijkse opendeurdag van producenten van bieren van spontane gisting die hoofdzakelijk in het Pajottenland gesitueerd zijn. Ik had een vijftal brouwerijen geselecteerd, want alle 9 zaken bezoeken zou toch niet lukken. Starten deden we bij brouwerij Mort Subite, waar we al meteen de mooie koperen ketels konden bewonderen.

WP_000233

Daarna reden we naar Itterbeek, waar we de rondleiding volgden in brouwerij Timmermans.
Hier kregen we een oude pletmolen te zien, die nog in gebruik is, om gerst en tarwe te pletten die dan in water van 45°C gegoten wordt om zetmeel om te zetten in suikers.

WP_000240

Ook kregen we enkele oude werktuigen te zien, uit ver vervlogen tijden…

filterinstallaties
filterinstallaties

 

bottelmachine
bottelmachine

En prachtige vaten waarin lambiek van verschillende ouderdom ligt te rijpen.

WP_000246

Dit sloeg ik natuurlijk nergens over…

WP_000248

Daarna reden we naar geuzestekerij Hanssens, maar hier heb ik geen foto’s van. We konden daar niet echt de brouwerij bezoeken, enkel proeven.
Van daar reden we dan door naar brouwerij Boon, toch een van de populairste producenten. Een groot verschil met Hanssens, waar de tijd nog scheen stil te staan. Bij Boon troffen we een supermoderne brouwerij aan, bijna volledig computergestuurd. En hier geen koper meer te zien, alles in roestvrij staal.

rechts de watertanks die gebruikt worden voor het brouwen
rechts de watertanks die gebruikt worden voor het brouwen

Het enige wat hier nog aan artisanale productie doet denken zijn de mooie rijpingsvaten

WP_000250

Wegens tijdgebrek raakten we niet meer aan onze 5e bestemming. Het was een mooie dag, waarop ik toch weer van een van mijn favoriete biersoorten kon proeven, en vaststelde dat er toch wel verschil zit in smaak tussen de verschillende merken.

Groetjes,

Billy

41 gedachtes over “Gebuisd, maar toch geslaagd!

 1. Wij waren vandaag toevallig in brouwerij t gulden spoor. Een blond biertje geproefd, maar te veel hoppe. intense smaak bij het drinken, maar een bittere nasmaak die in de keel bleef hangen. K zou hem niet bestellen op café. Jij als bierproever hebt vast heel erg van die dag genoten!

 2. Interessante post Billy wat mij altijd het meest imponeert bij brouwerijen zijn de grote koperen ketels voor de meeste zal dat wel hette proeven biertje zijn.

 3. Kleinzoon Mero is er vroeg bij om te leren wat genieten is 😀 Die koperen ketels vind ik veel mooier dan die in roestvrij staal maar ja….modernisering hé. Als het bier maar even goed smaakt 😀
  Niet slecht gedaan met de quiz, 25 groepen achter jullie gelaten….’t zal ook gene vetten geweest zijn met hun punten 😀

 4. Je moet ervan houden, hahahaha ooit was ik wel verslingerd aan de Belgische Kriek, maar dat is heel lang geleden, doe mij maar een oud bruintje en dan van Gulpener, Limburg, maar dan wel NL 😛

  • toen we in Amsterdam waren was ik verbaasd dat er zo weinig keuze was in Nederlands bier, alhoewel er toch ook heel wat speciale biertjes gemaakt worden. Jammer!

 5. Die koperen ketels zijn toch wel je van het vind ik. Zeg Billy, jullie hebben Mero toch nog niet van het lekkere goedje laten proeven 😉
  Lekker, een Kriek….
  Liefs Kakel

 6. een heerlijk verslag, ik heb zin in een pilsje gekregen Billy,
  whaahah ik lees Kakel der antwoord.
  foei toch nee zeker:-), dat zou je nooit doen:-)

  fijn dat je zo van het leven geniet Billy
  xxx

 7. Ik heb tijdens mijn opleiding aan de hotelschool menig brouwerij, wijngaard en distilleerderij bezocht en dat alles zonder te drinken, haha

 8. De 10e plek is zo gek nog niet!
  Wat ontzettend tof, zo’n bezoekje aan een brouwerij.
  Mooie foto’s ook! En leuk om toch die smaakverschillen te ontdekken.

 9. goed gequizd Billy..

  altijd interessant om brouwerijen te bezoeken, zelden krijg je daar de kans toe..

  een fraai fotoverslag !

  prettige dag Billy

 10. Erg leuk de foto’s! Wij zijn vorig jaar naar de brouwerij van Oersoep geweest, bier wat gemaakt word in Nijmegen en vonden het toen ook erg boeiend. Leuk om eens te zien hoe bier gemaakt word al drink ik het zelf nooit 😉

 11. Een 10de plek is wellicht niet slecht. Geen idee hoeveel teams er waren. Als het er 20 waren zaten jullie op de helft en is dat een redelijke score 😉
  Weer een vol w-end dus voor Billy de blogger.

dit vind jij er van...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s