Openbrouwdag Vicaris

Gisteren zetten vrouwlief en ik koers naar Dendermonde. Daar ging in brouwerij Dilewyns, die de Vicaris-bieren brouwt, een openbrouwdag door.

Geschiedenis

In de laatste dagen van de 20e eeuw maakte oprichter Vincent Dilewyns, toen nog zelfstandig tandtechnicus, zijn eerste brouwsel. Puur bedoeld ter persoonlijk gebruik. Maar door vrienden en bierliefhebbers in de buurt werd hij aangezet tot méér. Daarom werden later enkele bieren met zijn recept gebrouwen in de Proefbrouwerij (Lochristi). Door de toenemende vraag én succes van zijn bieren beslisten hij en 2 dochters, om in 2010 een heuse brouwerij op te starten. Ze vonden een locatie in de industriezone van Dendermonde, en plantten er een spiksplinternieuwe Italiaanse brouwinstallatie in. Na een jaar zwoegen en zweten werd in mei 2011 de brouwerij officieel geopend.

Brouwsels

De Vicaris Triple was het eerste biertje dat Vincent ontwikkelde. Daarna volgden de Vicaris Generaal en de Vicardin, een kruising tussen de Vicardin Triple en geuze, die tegenwoordig onder de versienaam Vicaris Triple/Gueuze verkocht wordt.. Daarna volgden nog de Vicaris Winter (mijn favoriet!) en de Vicaris Quinto, die op identieke wijze en met dezelfde ingrediënten van de Triple gebrouwen wordt, maar een meer toegankelijk alcoholgehalte kreeg (5 % alc. vol.)

Rondleiding

Bij aankomst werden wij door dochter Claire verwelkomd, en na het noteren van enkele gegevens kregen wij een drankbonnetje aangeboden om na de rondleiding ook een gratis proevertje te krijgen. De rondleiding zelf werd verzorgd door Anne-Catherine, één van de andere dochters van Vincent. We kregen een erg duidelijke uitleg over hoe zij hun bieren brouwen, en konden tussendoor ook proeven van de wort. Opmerkelijk is dat bij het bottelen van hun bieren er altijd nieuwe flesjes worden gebruikt. De geretourneerde flessen worden verkocht aan andere brouwerijen omdat een installatie voor het reinigen van de flessen een (voorlopig?) te grote investering is.

brouwketel
brouwketel
gistingtanks, met op de voorgrond dochter Anne-Catherine
gistingtanks, met op de voorgrond dochter Anne-Catherine

 

Proeven!

 

Na de rondleiding werd er natuurlijk geproefd. Ik koos eerst de Vicaris Triple, terwijl vrouwlief koos voor de Vicaris Quinto.
Daarna werden mijn smaakpapillen nog verwend door het fantastische Vicaris Winterbier. Heerlijk!

 

Groetjes,

Billy

 

 

 

 

24 gedachtes over “Openbrouwdag Vicaris

 1. Ik dacht het zelfde als Francky die hier weer Suske heet. Nu een brouwerij starten klinkt erg risico vol, maar aan de andere kant, als het bier echt goed smaakt, waarom dan niet.
  Goed bier koopt iedereen wel.

 2. Als je van bieren houdt is zo’n openbrouwdag natuurlijk zeer de moeite waard. En ook leuk om iets over de achtergronden te weten te komen.

 3. Hallo Billy,
  Voor de liefhebbers van artisanale bieren is dit natuurlijk een ideale uitstap, om ook eens te kijken achter de schermen hoe dergelijk brouwsel ontstaat. Het proeven hoort er natuurlijk bij. Wist geneens af van het bestaan van dat biermerk, zo zie je maar dat we op dat gebied volslagen leek zijn. Anyway, het is al langer dan vandaag geweten, dat België zowat het bierland bij uitstek is. In de wereld wordt dan ook het Belgisch brouwsel algemaan gesmaakt.

 4. da’s weer een nieuw (??) merk om te ontdekken, billy! (enfin, voor ons dan toch) 😉

  er komen de laatste tijd zóveel nieuwe bieren bij!
  maar ..
  mij hoor je niet klagen, hoor!
  integendeel! :mrgreen: 😆

  bedankt voor de tip, billy! 😉

 5. Het bier is mij totaal onbekend,
  zo zie je maar dat iedereen een andere hobby heeft
  jij maakt iets voor ons bekend
  en bij mij wordt je met wat anders verwent.

  Fijne week Billy ♥

 6. interessant zeg . En een biertje sla jij nooit af he: je geniet (terecht) van de mooie dingen van het leven!
  In ieder geval weer een leuk dagje wat niemand je meer af kan nemen!

  groeten Inge

 7. Hallo Billy,
  De afgelopen dagen zullen de brouwers wellicht goeie zaken hebben gedaan met het lenteweer. Op zo een zonnige dag kan een biertje heerlijk smaken. Jammer genoeg lijkt het voor deze week alweer voorbij te zijn. Dus zal je moete genieten van een bruintje of blondje dichtbij het haardvuur.

 8. OT: Misschien een beetje onattent van mij,
  maar ik denk dan bij oudere postjes dat er geen belangstelling meer voor is.
  Beetje impulsieve handeling van mij, ik zal deze herstellen en mss in de toekomst
  op het einde van de week dan afsluiten.
  Fijne avond verder.

dit vind jij er van...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s