Verslag Champagneweekend

Oef, ik ben er eindelijk toe gekomen om dit verslagje uit te tikken. Is al een drukke week geweest, zowel op het werk als hier thuis.

Vorige vrijdag omstreeks 14u45 zijn we met onze 10-koppige bende vertrokken. Om problemen op de autosnelweg te vermijden had ik ervoor gekozen om niet via Rijsel (Lille) te rijden, maar via Doornik en dan via Valenciennes zo in Cambrai te geraken waar we dan konden inpikken op de autosnelweg naar Reims. En dat bleek een goeie beslissing, want we kwamen zoals ik voorzien had iets over 18u30 aan bij de vakantiewoning in Voipreux die ik gereserveerd had. Eerst aangebeld bij de eigenaars, die op hetzelfde domein wonen. Mevrouw gaf ons een volledige rondleiding in de vakantiewoning, en we wisten al meteen dat dit een prima stekje zou worden voor het weekend. Kraaknet en ruim, met 5 aparte slaapkamers, 2 toiletten en 2 douches. Nadat we eerst nog eens informeerden waar we een goeie bakker konden vinden die ‘s morgens vroeg open was, gingen we aan de slag met het avondeten. Daarvoor hadden m’n broer en ik elk enkele porties spaghettisaus gemaakt, en die enkele dagen in de diepvries gehouden zodat het tijdens de heenreis geen smeerboel zou worden. Het werd dus een hele tijd wachten tot de saus “gesmolten” en warm was, en dan konden we ook de spaghetti zelf koken. Intussen waren we in de woonkamer al ferm aan het gekken en kwetteren.

Na het eten, wat iedereen blijkbaar erg gesmaakt had, en de afwas (gedeeltelijk in de voorhanden zijnde vaatwas), was het tijd voor ontspanning. Ik had voor die avond een relatietest voorbereid. Een 10-tal vragen voor de vrouwen over hun man, en natuurlijk ook omgekeerd. Wat hilarische taferelen teweeg bracht. Mijn broer en zijn vrouw bleken elkaar het best te kennen, wat later zou beloond worden met een fles champagne. Na dit plezante onderonsje werd er nog duchtig verder gekwebbeld en plezier gemaakt, en ik speelde met enkele vrienden nog een spelletje met de dobbelstenen. En daarna werd het stilletjes aan bedtijd…

Zaterdagmorgen ben ik vroeg opgestaan, en met één van de vrienden (ook zo’n vroege vogel) naar de bakker geweest. Het bleek een grote bakkerij met een ontzettend grote keuze aan broden, en met een onwaarschijnlijke keuze aan meringuegebakjes, in alle kleuren. We kozen voor enkele soorten brood, croissants en enkele rozijnenkoeken. Na een uitgebreid ontbijt vertrokken we met de wagen naar Epernay. Aan de Avenue du Champagne brachten we daar een bezoek aan de kelders van Champagnehuis De Castellane. Omdat we nog ietsje te vroeg waren voor de Nederlandstalige rondleiding konden we een kijkje nemen in  het rijk gestoffeerde museum, en de toren beklimmen die van heinde en ver te zien is. Daarna konden we de de gids volgen, die ons doorheen alle stadia van het champagne maken loodste en ons al deed verwateren naar dit gouden vocht. En wat we na de rondleiding dan te proeven kregen… ;-)

Na ons bezoek aan De Castellane was het al tijd voor middageten, wat we in een eenvoudige brasserie deden in het centrum van Epernay. Nadien terug de wagen in, om een stuk van de Route touristique du Champagne te volgen. Intussen was het beginnen druppelen, zodat we blij mochten zijn dat we geen andere activiteit voorzien hadden (zoals wandelen of fietsen). Nadat we een heel eind gereden hadden, en genoten hadden van de vele fantastische zichten op en vanuit de druivenvelden, kwamen we voorbij een champagneboer met een goed klinkende naam: “Boonen-Meunier“. Ik stapte uit (in de regen) en ging vragen aan de man of we binnen mochten voor een degustatie, wat geen enkel probleem bleek. Bij het binnengaan in zijn degustatieruimte zagen we al meteen een poster hangen met “onze” Tom Boonen erop. De man bleek een neef van de vader van Tom Boonen, en had ook enkele jaren geleden voor de échte Tom Boonen-champagne gezorgd, die gelanceerd werd na één van de overwinningen van Tom in de Ronde van Vlaanderen. Het was een wervelend verteller, en sprak met veel enthousiasme over zijn “stiel”. Hij liet ons enkele van zijn champagnes proeven (vonden de meeste net als ik beter dan wat we bij De Castellane kregen), en er werd ook heel wat gekocht. Daarna nam hij ons mee naar zijn installatie,  een supermoderne uitrusting, en deed daar ook nog eens de hele uitleg over de fabricatie (en de bijproducten die naar farmaceutische industrie en distilleerderijen gaan). Het was heel boeiend, maar hierdoor ook een erg tijdrovend bezoek geweest. En omdat we nog een bezoekje wilden brengen aan een ander bedrijfje dat we hadden leren kennen tijdens ons champagneweekend met dochter, schoonzoon en kleinzoon, besloten we maar om daar rechtstreeks naartoe te rijden via mooie binnenwegen. Het mevrouwtje, dat samen met haar dochter het champagnebedrijfje “Castelger” runt, bleek ons niet te herkennen, maar dat was wel normaal na 1 bezoek. Maar opnieuw gaf zij erg vriendelijk uitleg over haar champagne, en konden we natuurlijk proeven. En ook daar werd heel wat gekocht. En zo konden we volgeladen naar ons vakantiehuis terugkeren. En we waren nog maar amper terug, of onze gastheer kwam ons uitnodigen voor een degustatie bij hen, want de eigenaars van de woning waren nl. ook champagneboeren, al deden zij dat wel samen met andere in één grote coöperative. En, zoals het ook betaamt, werden ook daar enkele flesjes champagne gekocht.

Daarna hadden we als avondeten gekozen voor een uitgebreide kaasschotel, vanzelfsprekend met bijhorende rode wijn… En met veel rode wijn werd nog veel meer plezier gemaakt, zoals gewoonlijk als we met z’n allen samen zijn. Een mooie afsluiter van een drukke dag!

Zondagmorgen dan opnieuw voor ontbijt gezorgd, en na het ontbijt dezelfde weg terug naar huis zoals we gekomen waren. Met na de middag nog een tussenstop in Mont-Saint-Aubert (tegen Doornik) om te eten (en ook daar te genieten van het fantastische uitzicht, maar zonder druiven… ;-) )
Eenmaal terug in onze woonplaats, waren we ook nog uitgenodigd bij één van de vrienden, die op deze zondag verjaarde. En met een drankje in de hand konden we terugblikken op een alweer erg geslaagd vriendenweekendje. En er werd nog veel nagepraat… ;-)

About these ads

22 reacties op “Verslag Champagneweekend

 1. datzalwel zegt:

  Geweldig leuk , een uitstapje om in ere te houden.
  Groetjes.

 2. J@n. zegt:

  Kortom. het was een succes!

 3. klaproos zegt:

  heerlijk billy,
  jij weet wel van het leven te genieten,
  * gebakje neem*

  zo feest ik ook een beetje mee:-)

  heb een fijn weekend hé

 4. micheleeuw zegt:

  Wat leuk en lekker allemaal !
  Geniet van het weekend.

 5. Ollie zegt:

  ja man , wat een weekend ! Om in te kaderen ! Prettig weekend jongen !

 6. bea zegt:

  Nu zit ik te watertanden…wat een heerlijk weekend!

 7. hannekelive zegt:

  een echt Heerlijk weekend! het water loopt me in de mond…..

 8. ♥Inge♥ zegt:

  Heerlijk weekend zo….en een mooi vakantiehuis!!

 9. chrissebie zegt:

  Heerlijk, ik wil ook al zo lang eens naar de champagnestreek, maar het kom er maar niet van, maar blij dat jij zo genoten hebt! Prettig weekend Billy

 10. *hikkkkkk* :lol:

  gelukkig bestaan er geen douane meer, billy? :lol:

  jouw champagnekelder loopt weer over van rijkelijk vocht? ;-)

  en jouw hartje van verwarmende herinneringen! :-D

  fijn weekend,

 11. ingridblogs zegt:

  En een kater…of niet?;)Leuk zo’n relatietest….geen scheidingen in dit mooie weekend?;)

 12. Saskia zegt:

  Klinkt heerlijk, leuk!
  Een heel fijn weekend :)

 13. Desire zegt:

  Het is dan ook een lang verslagje geworden hè … zere vingertopjes zekers? ;-)
  Maar ik lees tussen de regels door dat je hebt genoten van de gezelligheid, de drankjes en de hapjes, helemaal top!
  Heu … ik dacht toch echt dat degustatie iets met toiletbezoek te maken had, maar niet dus … haha!

 14. Joris zegt:

  Hallo,
  Ja met zo een bende zal het wel een leuk weekend geweest zijn. Eens weg van alle dagelijkse beslommeringen en genieten van de rust van een dorpje in de Champagnestreek. Ontwaken met bubbels, tijdens de dag proeven van bubbels en de dag afsluiten met een glaasje wijn. Meer moet dat natuurlijk niet zijn. Jammer maar helaas, mooie liedjes duren vaak niet lang. Maar bij thuiskomst meteen de nieuwe laptop gebruikt om deze bijdrage te plaatsen. Ja wat moet een mens nog meer hebben in het leven…

 15. Inge zegt:

  Heerlijk weekend en wat een schitterend huis. Voor herhaling vatbaar dus….

  groeten Inge

 16. Fantastisch dat je zo’n weekends kan/wil organiseren ! En dat je zo’n leuke vriendenkring en familie hebt. Een niet virtueel sociaal leven wordt zeldzaam in deze maatschappij. Houden zo !

 17. ZON-nebloem zegt:

  amai, dat was precies heel leuk en lekker, ik klap er ook altijd wat uit na het drinken van wijn, dus ik ken me het voorstellen :o)
  ik wens je een leuke zonnige herfstweek….

 18. Platoonline zegt:

  Dat was een rijk weekeinde Billy. Ik heb er weer een woord bijgeleerd. Degustatie… daar had ik nog nooit van gehoord.

 19. LJ zegt:

  Moet een mooie streek zijn! Spaghetti is wel bijna traditie op dat soort weekends he, snel, makkelijk én lekker. Die quiz is een leuk idee!

 20. justm3 zegt:

  Een succesvol weekend dus! :-)

 21. Nana zegt:

  Heerlijke streek waar we regelmatig een weekend verblijven. ‘t Moet niet altijd bier zijn hé. :-)

dit vind jij er van...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s