Verslag Pinksterweekend

We hebben, hoe kan het ook anders met zo’n prachtig zomerweer, een fantastisch weekend achter de rug.

Zaterdag maakten we eerst een stop in St-Truiden, waar het net marktdag was en het over de koppen lopen was. Alle terrasjes goed gevuld. Na een bezoekje aan de toeristische dienst en wat rondkuieren, zochten we zelf een plekje op in de schaduw om een lichte maaltijd te nuttigen.
Daarna reden we naar ons huurhuisje voor het weekend in Horpmaal (Heers). Waar we hartelijk werden ontvangen door gastvrouw Annick. Na het uitladen van onze bagage en het verkennen van onze prachtige moderne woning, zijn we op boodschap geweest naar Borgloon. Of liever gezegd, de vrouwen gingen op boodschap en de mannen (inclusief kleinzoon Mero) zochten een mooi terrasje op in het pittoreske centrum. Enige tijd later gevolgd door de vrouwen.
’s Avonds aten we samen spaghetti, en brachten de tijd gezellig door op het terras buiten.

Zondag vroeg op, om nog voor de ergste warmte al aan onze fietstocht te kunnen beginnen. Het was al meteen duidelijk dat het een prachtige tocht zou worden. We reden eerst een hele tijd langs de Ourthe, om na 25 km de eerste zware beproeving te doorstaan: de Côte de Chambralles. Van in het begin stijgingspercentages tegen de 20 %, wat even naar adem happen is. Hier is het meteen duidelijk dat je aan zo’n tocht beter niet ongetraind begint. Gelukkig krijgen we een 20-tal km verder al een eerste bevoorrading, met alles wat een wielertoerist maar nodig heeft. Daarna volgen l’ Ancienne Barrière en de Côte de Wanne (die we van een minder steile kant beklimmen) om weer bevoorraad te worden in de bossen boven Stavelot. Na een redelijk gevaarlijke afdaling aan duizelingwekkende snelheid bereikten we Stavelot, waar we één van de knoerten van beklimmingen te verwerken kregen: de Côte d’Amermont. Daar was het echt harken geblazen, en ik had graag nog enkele tandjes kleiner willen schakelen maar had daar geen kans toe aangezien ik al op de kleinste versnelling lag. Veel tijd om te recupereren kregen we niet, want amper 5 km verderop kregen we de Rosier voor de wielen geschoven, die gelukkig nog best meeviel. Na een 20-tal km, waarvan ik de meeste aan een lekker tempo kon afhaspelen, bereikten we Remouchamps. Wielerkenners weten dat dit aan de voet van La Redoute ligt, geen genade dus. Eerst nog een bevoorrading, en een sanitaire stop, kwestie van zoveel mogelijk ballast overboord te gooien… 😉 , en daarna langs de snelweg omhoog. Net als de Cote d’Amermont enorm afzien en het voornemen doen om een volgende keer de tandwielen achteraan wat groter te nemen (om kleinere versnellingen te hebben). Boven wachten onze vrouwen, zoon en kleinzoon ons op om ons nog aan te moedigen en een welkome verfrissing aan te bieden. De grootste kuitenbijters zaten er toen op. Met de Côte du Hornay en de Côte de Boncelles nog de laatste bulten weggewerkt, om vervolgens naar de aankomstplaats te snorren.
Ik vond het een hele mooie uitdaging, lastig, maar door verstandig te rijden toch goed verwerkt, zonder ergens over m’n toeren te gaan. En al bij al weinig vermoeidheid en pijn gevoeld bij aankomst. Zeker een tocht die voor herhaling vatbaar is.
Daarna reden we met de wagen opnieuw naar ons huurhuis, waar we tijd zat hadden om te bekomen en te genieten van een deugddoende douche. Daarna allen samen gebarbecued en rustig de avond doorgekomen.

Maandag werd het tijd om op te kramen. Na het ontbijt die onze gastvrouw voor ons had verzorgd, besloten schoonzoon en ik om wat te wandelen in de omgeving. Wat al vlug uitliep tot een heuse wandeltocht langs Heurne en Vechmaal om tenslotte Widooie te bereiken waar wij door onze vrouwen werden opgepikt met de wagen om koers te zetten naar Tongeren. Daar wandelden we de Ambiorixroute, die ons langs de voornaamste bezienswaardigheden van de stad bracht. ’s Middags namen we een maaltijd in één van de horecazaken op de Grote Markt, met zicht op krijger Ambiorix himself.
Daarna reden we nogmaals naar ons huurhuisje, waar we onze bagage inlaadden en weer huiswaarts konden rijden. Zonder problemen de ring rond Brussel kunnen nemen, en nog een mooie tussenstop gemaakt in één van mijn favoriete adresjes: de Heeren van Liedekercke. Waar we konden klinken op ons mooie weekend!

Groetjes,

Billy

Advertenties

34 gedachtes over “Verslag Pinksterweekend

 1. ’t Is duidelijk dat jouw niveau van fietsen erg hoog ligt Billy! Mijn idee van een vakantieweekend is rust en niet te veel inspanning 😉 Hoewel ik ben gaan wandelen dit weekend en ik moet zeggen het deed deugd én smaakt naar méér!

 2. Heel zeker een mooie tocht. Verschillende plaatsen zoals ST-Truiden, Remouchamps en de Ourthe kennen wij ook, maar dan met de auto :-)).
  Groetjes.

 3. Superweekend zo te lezen! Inderdaad een prachtig mooie accommodatie waar jullie zaten, die ga ik onthouden voor als wij ooit eens in die omgeving terechtkomen. Tof dat jullie de tocht volbracht hebben en toch weinig vermoeidheid en pijn voelen bij aankomst, goed voorbereid dus. Maar die Ambiorix, da’s een tweelingbroer van Asterix zekers? En de Orval heeft vast en zeker goed gesmaakt bij de Heeren 😛

  • ik denk dat Ambiorix één van de oervaderen is van Asterix, Desire!
   En bij de Heeren heb ik voor een ander biertje gekozen (Houblon Chouffe), want het zou jammer zijn om in een zaak waar zoveel bieren te krijgen zijn te kiezen voor iets wat relatief makkelijk te verkrijgen is in eigen streek.

 4. *grote buiging maak*

  whawww, billy, wat een prestatie, het uitrijden van die fietstocht!!
  stijgingen van 20%??
  jawatte! ;-))

  *nog grotere buiging maak*

  ik hoop dat jullie tussendoor ook mogen proeven hebben van de limburgse gastvrijheid en alles wat daarbij hoort! :-))

  fijn weekend,

dit vind jij er van...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s