Ecodriving

Eindelijk tijd om over de cursus te schrijven die ik maandag op kosten van mijn werkgever kon volgen.

Ecodriving, zo ecologisch mogelijk met de wagen rijden, in deze tijden van dure brandstofprijzen geen overbodige luxe. En als je net als ik tussen de 25000 à 30000 km per jaar rijdt met de wagen, kan een besparing van 0,5 à 1 liter per 100 km al  een hele bonus vormen. Dus was mijn interesse voor deze cursus al vlug gewekt. Nu ben ik al een hele tijd bewust bezig met mijn rijstijl, en kwam ik tijdens het eerste proefdeel van de rijcursus al tot een heel behoorlijk resultaat. Dat eerste deel bestond erin om een parcours af te leggen in onze gewone, normale rijstijl. Ik kwam aan 4,4 l/100 km, wat toch wel een scherp resultaat is.

In het 2e deel van de cursus kregen we een theoretische uiteenzetting over wat ecodriving is, en hoe je praktisch te werk kan gaan om zo ecologisch mogelijk te rijden. Na de theorie de praktijk, en kregen we identiek hetzelfde parcours voorgeschoteld als tijdens het eerste deel, maar met begeleiding van één van de medewerkers van ProMove, de organisatie die deze cursus verzorgde. Dit leverde mij 3,7 l/100 km op, misschien niet zo spectaculair als het lijkt, maar toch nog een heuse verbetering van mijn al bewuste rijstijl. Vertaald naar mijn jaarlijkse verplaatsingen toch een besparing van zo’n 233 à 280 euro per jaar, aan de huidige brandstofprijzen.

Hoe je praktisch je rijstijl kan aanpassen om zo weinig mogelijk te verbruiken, doe je door o.a. deze tips te volgen:

gelijkmatig rijden, en anticiperen

de “ecorijder” rijdt gelijkmatig, d.w.z. zo weinig mogelijk vertragen en remmen, om op die manier daarna minder te moeten versnellen.
Dat houdt in dat je afstand houdt, het verkeer voor en achter je in de gaten houdt en je daaraan aanpast, en ook zo ver mogelijk kijkt (niet alleen de wagen voor je)

tijdig schakelen

met de moderne motoren slaag je erin om reeds vanaf 2000 toeren/minuut over te schakelen naar een hogere versnelling. Als je op een bepaald traject een constante snelheid kan aanhouden, kan je best de hoogst mogelijke versnelling nemen. Aan bvb. 50 km/u mag je best in 5e versnelling rijden.

uitrollen

laat tijdig het gaspedaal los, als je moet inhouden voor een verkeerslicht, bocht, kruispunt,…enz. Schakel ook in neutraal als je maximaal wil profiteren van de kracht en gewicht van je wagen en hierdoor geen achterliggers wil hinderen.

aerodynamica

de keuze van de wagen (gewicht/omvang) maakt wel degelijk een verschil uit.
Ook het gebruik van bagagedragers, fietsrekken, skiboxen e.d. jaagt het verbruik de hoogte in. Verwijder deze extra onderdelen dan ook zo snel mogelijk als je ze niet nodig hebt.

banden

de bandenspanning op het juiste peil houden is heel belangrijk. Niet alleen voor het verbruik, maar ook voor de levensduur van de banden zelf, en voor de grip op de weg

boordapparatuur

veel wagens zijn uitgerust met apparaten die je kunnen helpen  bij het ecorijden.
Een toerenteller helpt je bij het correct schakelen
Cruise control is interessant op lange wegen om een constante snelheid aan te houden.
Een boordcomputer houdt je gemiddeld verbruik bij, en kan een stimulans zijn om je verbruik te verbeteren.

Succes!

Billy

21 gedachtes over “Ecodriving

 1. Klinkt goed Billy, wat goed dat er zo’n cursus bestaat! Tis dat ik m’n rijbewijs niet heb, anders was het wellicht iets voor mij geweest 🙂 Fijne avond en een goeie weeknacht! X

 2. Eigenlijk rij ik al zo, behalve dan dat ik mijn wagen uit de versnelling/neutraal zet. Ik had niet het idee dat dat helemaal veilig was.
  Ik ga dat proberen!

 3. Zeer nuttige tips Billy

  @ Waters , Ollie kijkt de kat uit de boom , misschien verkopen ze kaarten op overschot is al bijna een jaar geleden dat ze verkocht werden , ga je dan mee ?

 4. Wij rijden al 1 op 24… volgens mij valt er niet veel meer uit te halen. De dingen die je beschrijft werken daar zeker aan mee. Vooral het uitrollen volgens mij… Ik wens je een fijn weekend!

 5. Bedankt voor de tips al deed ik veel van de door jou genoemde dingen!
  Zo’n cursus lijkt me leuk en interessant om te doen dus wie weet ga ik er hier ook eens naar op zoek!
  groetjes en nog een fijn weekend!

 6. Na het lezen van de tips, denk ik dat ik het nog zo gek niet doe. Het schijnt zelfs zo te wezen dat je met het uitschakelen van je airco ook al kunt besparen, maar misschien is dat een fabeltje.

 7. ik rijd maar zo’n goeie 7000 km per jaar, wat echt niet veel is, en mijn afstanden zijn heel kort, zo’n 2km. Ik moet de woensdag kleuters ophalen voor school, en met die korte afstanden verbruik je heel veel.
  Ben gisteren naar Brugge gereden, en probeer uw tips op te volgen. Ik rijd maar 90 op de autosnelweg, om zoveel mogelijk te besparen.
  nog een fijne ecodriving week

dit vind jij er van...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s