We are from Belgium

Deze namiddag keek ik op video naar de aflevering van gisteren van dit “human interest”-programma. Ik schreef het al vaker dat ik niet zo veel tv kijk, maar dit programma levert voor mij prachtige televisie op.

 

Deze documentaire serie gaat over mensen die besluiten om België te verlaten om in een ander land te gaan wonen.    
De aflevering van gisteren toonde een jong stel dat elkaar leerde kennen tijdens hun studies in China. De vrouw is Gents, en haar man van Mongoolse afkomst.  Ze wonen nu (op het moment van de opnames was dat) nog in Gent. De man heeft Nederlands leren spreken, vooral om goed te kunnen communiceren met zijn schoonfamilie.   
Ze hebben een kindje van enkele maanden oud, en zijn van plan om samen in Mongolië te gaan wonen. De aflevering toonde o.a. een verkennende reis naar Mongolië, de verwelkoming bij de familie van de man (die voor het eerst het kleinkindje kregen te zien), het appartement dat zij lieten bouwen om er later te gaan wonen. Er werd ook een trip getoond naar Nomadische vrienden, die op de Mongoolse steppe in een tentenkamp wonen.    
Het was duidelijk dat de Mongoolse cultuur en leefgewoonten helemaal anders zijn dan wij in het Westen gewoon zijn. Hier zijn wij redelijk individualistisch ingesteld, terwijl men daar gewoon is om in groep te leven. Ook de eetgewoontes zijn er helemaal anders, en dat zal wellicht voor de vrouw de grootste moeilijkheid zijn om zich daar aan te passen. In Mongolië is het eten sterk op vlees aangewezen, dat samen met zure gefermenteerde paardenmelk (arak) zowat de hoofdbestanddelen uitmaakt van het dagelijkse maal. Terwijl de vrouw opgroeide in een macrobiotisch milieu, waarin vooral groenten de hoofdzaak vormden van haar dieet.

 

Telkens weer ben ik ontroerd door de moed die sommige mensen hebben om een totaal ander leven te beginnen in een andere cultuur. Prachtige televisie, en beslist een aanrader!

 

Zouden jullie het zien zitten om alles achter te laten en naar één of ander land uit te wijken (en waar dan)?

 

Groetjes,

 

Nieuwsgierig Aagje Billytje

 

29 gedachtes over “We are from Belgium

 1. Mijn voorkeur om te emigreren is kortbij de werkelijkheid geweest, de bedoeling was Australië, maar door omstandigheden is het niet doorgegaan en nu zie ik het niet meer zitten, de Australische overheid trouwens ook niet meer met mijn leeftijd.

 2. hihi billytje;)
  of ik dat ziet zitten? neuh….zó avontuurlijk ingesteld ben ik niet hoor.ene kant wel jammer want zo mis je waarschijnlijk heel veel,maar laat mij dan maar lekker saai zijn en gewoon hier blijven.
  mocht ik wél avontuurlijk zijn? dan werd het waarschijnlijk Ijsland ofzo…;)
  liefs van mij…;))

 3. Ook hier hebben we op tv een soortgelijk programma. Je liefde voor de buitenlandse man moet wel heel groot zijn en vooral standvastig!! Heb in mijn kennissenkring meestal vrouwen flink teleurgesteld terug zien komen. En dan vaak door het te grote cultuurverschil. En of ik die stap zou kunnen nemen? Toen ik jong was, ja denk het wel. En nu? Zou er niet aan denken!!groetjes van mij.

 4. Ja die droom hebben we wel, al jaren en jaren. Ik zou zo alles achter laten, zit alleen met mijn moeder in mijn maag. Aangezien ik de enige ben die er voor haar is. En zeker op de leeftijd van 78 beslis je dan niet. Ach we gaan in ieder geval verder voor een paar weken Australie……….en wie weet kom ik niet meer terug. Hahaha dat zou niet gek zijn als het zo makkelijk ging. De kinderen zou ik niet zo’n drama vinden om hier te laten (voor zover ze hier willen blijven) want als zij de kans hadden gingen ze ook ZONDER ONS. De wereld is in ieder geval een stuk kleiner geworden door de computer met MSN en Skype

 5. Het lijkt me heerlijk om eens een paar weekjes in een warm land te zitten, maar dan toch maar weer terug naar Nederland. Ik ben niet zo dapper….

 6. Onee, ik niet hoor, Nederland bevalt me helemaal goed. Ik ben van West naar Oost verhuisd 17 jaar geleden, gewoon, in hetzelfde land. Maar ik mis de hele Westerse cultuur hier in het oosten, nog steeds. Kun je nagaan hoe ik dat in een Verweggistanland zou hebben!
  Groetjes, Gonny.

 7. Ik zou ook best in een ander land willen ( in dit geval eiland )wonen, je hoeft aan mij niet te vragen waar, denk ik? Juist, Gran Canaria! Maar ik moet er niet aan denken dat mijn kinderen hier zijn en ik daar, omgekeerd is ( gelukkig ) bij ons hetzelfde!! Dus blijf ik maar met mijn dromen gewoon in Nederland, met de kids!!!!!
  Maar ik vind het knap van die mensen, die alles achterlaten en een onzekere toekomst tegemoet gaan, maar dat moet je juist doen als je jong bent en nog géén kinderen hebt! Absoluut een avontuur!
  Groetjes!

 8. Ja hoor, ik wel maar manlief niet,
  Ik hou van avontuur en van spontaan ,inpulsieve ondernemingen zonder nadenken, dus ben zo weg. Liefst naar een warm romantisch eiland, met alle dagen blote mannen om me heen..ssttt nou…. maar omdat alleen maar in dromen voorkomt en ik toch realistisch moet blijven,dan naar een arm land India bv, om daar mensen te helpen. Ik zou zo gaan , echt..maar mijn eerste plaats is hier thuis, helaas. Later als ik groot ben..dan…

 9. De schepen helemaal achter me verbranden zou ik niet zo goed kunnen. Daarvoor hang ik teveel aan mijn familie en vrienden.
  Maar een huisje op de Veluwe, de Ardennnen of in Frankrijk voor in de vakanties is wel een droom van me/ons……
  En jij Billy, zou jij je hebben en houwen kunnen achterlaten en ergens anders kunnen starten?

 10. acuut! ik zou zo naar de Schotse Hooglanden verhuizen. Of om te beginnen naar Glasgow want als je even buiten de stad bent sta je midden tussen de Glenns en aan het water! I love Schotland always have always will!
  leuk wat je hier zo verteld ik heb een tijdje terug de film Mongol gezien en daar zag je wat jij hier beschrijft, lijkt me ook gave TV maar voor ons niet te bekijken helaas!
  en jij Billy zou jij je boeltje pakken en gaan? en waarheen dan?
  {-♥-}

 11. Morguh Billy, dit soort programma’s hebben ze in Nederland ook talrijke…ikzelf zit er best eens aan te denken ‘alle schepen te verbranden’ en mijn heil in een ander land te zoeken…maar gezien mijn kids, lijkt het niet mogelijk. Ik zou best in een arm land iets willen gaan betekenen, ware het dat mijn eigen gezondheid niet zo best is…maar dagdromen kan ik nog als de beste! , leuke vraag en dat soort programma’s kijk ik zo af en toe ook best graag! Liefs, Bettje

 12. Goeiemorgen,
  lijkt me ook een mooi programma ja, ik kijk ook maar bar weinig tv. Soms een goeie film maar verder alleen nieuws voornamelijk. Ik zou niet gauw weggaan hier, maar we hebben er al wel eens aan gedacht om net over de grens in Duitsland te gaan wonen omdat de huizen daar veel goedkoper zijn. Maar het brengt zoveel rompslomp met zich mee. En ik zou anders in België willen wonen, niet om te slijmen maar omdat ik maar daar ook thuis zou kunnen voelen. Heerlijk land en gezellige mensen (tenminste zover ik het meegemaakt heb)
  Hopelijk wordt het op je werk snel anders hoor, ik kan me voorstellen dat je zo niet prettig werkt. Ik heb de manager ook al eens gezegd dat hij te veel verwacht in een te korte tijd. Daar heeft hij gelukkig wel naar geluisterd.
  Fijn weekend alvast
  liefs Patries

 13. Prachtig altijd dit soort series. Maar veel mensen idealiseren het land waar ze naartoe trekken, budgetteren verkeerd en komen gedesillusioneerd en berooid terug. Direct na m’n scheiding had ik ook willen vertrekken. Door eindeloos rekken van de afhandeling van de scheiding is het er helaas nooit van gekomen. Wat ook iets is waar men de mist mee ingaat is dat men na een prachtige vakantie in zo’n land alleen de positieve kanten van het land ziet. Eenmaal daar krijgt men te maken met het echte leven wat vaak veel minder rooskleurig is dan de gemiddelde vakantieganger vermoedt.

 14. heel vaak roep ik dat ik weg wil, meer ruimte en zon!
  maar ik weet zeker dat ik toch niet ga, ik ben tezeer gehecht aan familie en vrienden om weg te gaan.
  ik vind die programma’s ook interessant om te zien. maar soms zie je het bij voorbaat al mislukken, dan zijn ze zo slecht voorbereid, sommigen spreken amper de taal van het nieuwe land!en vaak realiseren ze zich niet dat vakantie in een land iets anders is dan er wonene en een bestaan opbouwen.
  zou jij het overwegen, billy?

 15. I’m from Holland, maar ik zou liever nog gisteren dan vandaag naar een warm ver oord gaan. Helaas krijg ik manlief en dus ook de kids niet mee. Die is/zijn zo vastgebakken aan de boerenkool met worst en het schaatsen in Nederland, die zou(den) hartstikke heimwee krijgen. Maar ik zie mijzelf best zitten op een heerlijk warm zandstrand. Maar ja, er zal ook gewerkt moeten worden voor de kost hè … dat is dan weer wat minder haha! Ik kijk de kranten er gewoon op na, misschien is er een rijke stinkerd die een gezelschapsdame zoekt op Bonaire … of zo hihi 😉

 16. Ik vind het een hele uitdaging om zo in een ander (ver) land te gaan wonen. Een heel andere cultuur! Daar moet je toch voor zijn! Het is natuurlijk iets heel anders om er te wonen of om er eens op vakantie te gaan.

 17. Ik vind die series ook altijd erg leuk.
  Ik verbaas me soms hoe slecht voorbereid sommige mensen naar het buitenland vertekken!
  Ik heb ervaring, met verhuizen naar het buitenland, dus ik zou niet schromen denk ik!
  groetjes en een fijn weekend!
  Elmar

 18. @ allen: ikzelf zou impulsief als ik ben écht wel geen probleem hebben om alles achter mij te laten en ergens anders te gaan wonen. En dan lijkt me ons favoriete vakantieland Spanje, of zelfs eiland Mallorca, een logische keuze. Maar ook andere landen zoals Australië zou ik best zien zitten (ware het niet dat hun immigratieregels niet van de poes zijn)
  Maar het beetje verstand (dat ik nog heb) zou me wel verplichten om na te denken over hoe het zit met de sociale zekerheid, de cultuurverschillen, het inkomen…enz.
  Zoals in verschillende reacties al naar voor kwam…het maakt een hemelsbreed verschil of je ergens op vakantie bent of er wil gaan wonen. Voor dat laatste moet je dan verdomd goed nadenken over alle gevolgen.
  Daarmee, ik denk dat ik maar in België blijf. Ook al is het weertje hier maar wisselvallig (en vreselijk soms), het leven hier is best goed!
  .

 19. Hey die billy 🙂
  Was ier daarstraks al geweest , maar plots had ik bezoek ,uiteindelijk hier were … Zag al stukjes van het programma waar je het over hebt, nog niet gekeken .. Wat me wel interesseert is het nomadische leven .. daar zag ik al verschillende docu’s van en ergens diep in mij … leeft die nomade toch ook wel voor een deel … Veel gereist , dikwijls opnieuw begonnen ofwel in gedachten verzonken … met eenzelfde besluit … thuis is waar je hart tenvolle leeft … mooie plekjes zijn alom 🙂 mijn inziens. Heel mooi logje trouwens …
  Groetjes en fijn weekend x

 20. mmmmmmmmmmm.. voorlopig blijf ik lekker waar we nu zijn… misschien wel uit de stad weg, maar niet uit zuidwest nederland… maar ooit… als we beiden met pensioen zijn… dromen we van een huisje in zuiden van Frankrijk… mmmmmmm

 21. goed idee, billy, belgie is een plezant land (ik weet niet of je dit zo schrijft:)en als de aarde nu eindelijk eens opwarmt, krijgen we hetzelfde klimaat als in Spanje, prima toch;)

 22. ik zou heel graag in London wonen, Nederland spreekt me ook aan.
  Maar helaas het zal we bij een droom blijven
  denk dat mijn oudste dochter, waarschijnlijk elders zal gaan wonen
  ik moedig mijn kinderen aan om dat te doen. Na de studies, reizen, de wereld verkennen, want voor je het weet is het te laat
  nog een fijn weekend, en de autoles is goed gegaan, morgen gaat ze met mij op de baan
  doei

 23. Emigreren, oh ja dat zit in mijn taken pakket ooit, maar dan wel met een tropische tint voor mijn spieren enzo, veel zon, meer mijn ritme, siësta eventueel of wat dan ook, dus uhhhhh take your pick, want ik weet het niet waar ik ooit heen zal gaan, en wie weet blijf ik wel op Nederlandse bodem, zelfs zeg ik… Engeland, ook al is dat niet tropisch, en anderen zeggen, Frankrijk, Bretagne zie ik jou wel op je oude dag, maar dan zeg ik eerder… De Provence ofzo, we zullen zien wat het mij brengen zal, maar naar dit soort landen? Daar zie ik mijzelf niet zo snel heen vertrekken maar zeg nooit nooit natuurlijk 😉
  XXX

 24. Dat zijn inderdaad wel leuke programma’s ja. Ik zou best naar een ander land willen emigreren, maar niet naar elk land. Zeker niet naar Mongolië, ondanks dat ik het knap vind van die vrouw. Zelf zou ik wel naar Australië willen en dan op een ranch met veel paarden leven. Beetje midden in de natuur. Maar ja dat zal er vast nooit van komen..

 25. ik ken nu wel 2 personen die van mij mogen emigreren,maar dat is een ander verhaal,ik ben er ff niet echt bij geweest,zoals je weet billy… tot snel weer

dit vind jij er van...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s