Computeren is niet gezond!

Ik heb het al dikwijls gehoord, en onlangs las ik het opnieuw in de krant: het computerklavier kan meer bacteriën bevatten dan een gemiddeld toilet.
Dit bleek nogmaals uit een Brits wetenschappelijk onderzoek.
"Sommige klavieren droegen bacteriën met een hoog risico op ziekte", meldt het blad "Which? Computing" dat het onderzoek publiceerde. Vier klavieren bleken gevaarlijk voor de gezondheid en de bioloog vroeg
de onmiddellijke verwijdering van één ervan omdat het "vijf keer vuiler
was dan een toiletbril
" die ter vergelijking onder de loep werd
genomen. Het vuilste klavier overschreed 150 keer de limiet voor
schadelijke bacteriën.
De bacteriën die op de klavieren werden gevonden, kunnen onder meer
symptomen van voedselvergiftiging veroorzaken, zei de bioloog.
De hoofdoorzaak van de besmetting van een toetsenbord is de lunch
verorberen aan het bureau, aangezien voedselresten de ontwikkeling van
miljoenen bacteriën bevorderen. Een slechte hygiëne, zoals de handen
niet wassen na toiletbezoek, kan ook een oorzaak zijn, legt het
tijdschrift uit.

In een peiling die Which? Computing uitvoerde bij meer dan
4.000 mensen, gaf één ondervraagde op de tien toe nooit het klavier
schoon te maken en zei 20 procent nooit de muis te reinigen. Ruim de
helft maakte het klavier minder dan één keer per maand schoon.

Hoe zit dat bij jullie, hoe vaak reinigen jullie de pc-onderdelen en op welke manier?

42 gedachtes over “Computeren is niet gezond!

 1. Eerlijk gezegd maken wij hem ook niet heel vaak schoon, maar nog wel iets vaker dan 1x per jaar. Wel eten we nooit wanneer we achter de compueter zitten en was ik na elk toiletbezoek mijn handen met zeep. Zo dat scheelt al..

 2. Computerklavier? Whoehahaha! Een typische Belgische uitdrukking voor toetsenbord dus, hihi! Nooit van gehoord …
  Thuis maak ik het toetsenbord regelmatig schoon. Zo’n 2x per week als ik de rest van de woonkamer schoonmaak (computer staat nl. in de woonkamer). Dat doe ik, uiteraard als de computer niet aanstaat, met een doekje met een beeje glassex. Het scherm maak ik schoon met een speciaal daarvoor bestemde spray en doekje.
  Maar ik vrees dat de computer op mijn werk nóóit schoongemaakt wordt. Dat mogen de schoonmaaksters officieel ook niet doen. Vanaf nu ga ik op mijn werk dus nog vaker mijn handen wassen … én het klavier dan ook maar eens hahaha!

 3. Ja Billy, sorry hoor, maar hier heet zoiets ook een toetsenbord en of het al ooit schoongemaakt wordt….Geen idee. Wat hebben wij toch een smerig huishouden….Joke!!!!!

 4. @ Roos: dat hebben wij dus al gemeen, dat handen wassen na élk toiletbezoek. Mooi zo!
  @ Desire: wij gebruiken ook het woord toetsenbord hoor, in het artikel wordt computerklavier als term aangehaald. Maar wat ben jij een proper meisje zeg! Op jouw toetsenbord kunnen bacteriën dus weinig aanvangen…
  @ J@n: dus toetsenbord is ook ons gebruikelijk woord hoor. En, hoe zit het nu, Joke???
  .

 5. Klavier? Na drie keer lezen begreep ik wat je bedoelde.
  Die heb ik eenmaal schoongemaakt met lavendelgeurende nagellakremover. 1 tip: nooit doen! Verder schud ik hem uit maar daar wordt hij niet schoon van natuurlijk. Mijn muis is een tekentablet, dat behoeft niet veel echt te worden schoongemaakt.

 6. Zo eens in de zoveel tijd klop ik mijn toetsenbord uit. Dan komt er anderhalf pakje shag, een halve zak chips, een heel witbrood en ongeveer anderhalve kat aan haren uit. Verder moet ik altijd snel tikken, want sommige toetsen kleven, en als ik niet snel tik, dan blijven mijn vingers er aan vast plakken.
  Bacterien? Nee toch?

 7. Oh dat doe ik wellicht wel met regelmaat, zo ie zo altijd handen wassen na toiletbezoek, zit ik er meer alleen op natuurlijk, eten bij de pc kan ik niet, wel drinken, maar ok…
  Het toetsenbord los schroeven doe ik 2 a 3 keer per jaar, en dan maak ik zoveel mogelijk echt met water en zeep schoon of een speciaal goedje, of zelfs met alcohol. Als de pc uit is, wil ik er nog weleens met een citroengoedje overheen gaan van het merk Shout, maar niet direct op je toetsenbord spuiten, via een zachte doek en dan poetsen maar! Ziet het er weer uit als nieuw, en dat laatste doe ik met regelmaat, gemiddeld om de twee maanden denk ik…. Ene week 3 keer, dan 3 maanden niet, net wanneer het nodig is, echt nodig 😉
  XXX

 8. Ik heb een laptop zonder muis. De tough-pad (hoe je dat ook schrijft of noemt) maak ik wel regelmatig schoon met een doekje. Maar meer omdat het zilverkleurig is en er gauw vingers op zitten. Dus een keer in de week zeker. Maar mijn toetsenbord doe ik eigenlijk nooit…ik blaas er wel eens overheen, als er vuiltjes os stofjes op zitten. Maar ik neem aan dat je de bacterien niet wegblaast bah

 9. Ha Billy,
  ik ben niet zo’n poetsmiep, maar ik maak het toetsenbord geregeld schoon aangezien ik ook 2 kleine jongens heb die er regelmatig opzitten. Alhoewel ik ze leer altijd na toiletbezoek de handen te wassen, weet je dat met jongens nooit helemaal zeker. 😉 We hebben ook een soort van kneedgum lijkt het wel, met schoonmaakspul, die je op je toetsenbord moet drukken en dan het vuil wegneemt. Of dat ook tegen bacterieën is weet ik niet. Eten bij de computer sta ik niet toe, maar soms wordt er wel eens chips of pinda’s gegeten bij de computer, wat ik overigens ook vreselijk vind haha.
  Dit weekend zit ik weinig achter de computer want het lekkere weer lokt me de tuin in.
  Jij ook een heel fijn weekend!
  Liefs, mo

 10. @ Youke: hahaha, remover en plastic gaan niet goed samen hé…
  @ Suzan: whahahahaha, maf ding! Ik geloof er trouwens niks van, jij bent toch een dienaar van de gezondheidszorg? Dat toetsenbord zou dan zeker bacterievrij moeten zijn!
  @ Morgaine: je doet dat goed, meid!
  @ Paula: ik neem aan dat je dat toetsenbord vanaf nu toch regelmatig een beurt gaat geven?
  @ Bettina: da’s een goede start, maar doe je het wel goed?
  @ moonheart: ik zou dan toch eens een bacteriedodend middel proberen. Met die jongens weet je maar nooit hé…
  .

 11. Heej Billy, nou ik maak het allemaal regelmatig schoon hoor, maar gebruik niet een of ander desinfectans ofso…maar net als de rest…Gewoon schoonmaken en na wc bezoek handjes wassen…Ik eet wel bij mijn pc…daarna draai ik mijn toetsenbord even om en hoppa! Gaan met die banaan, hahaha , Wens je een Heerlijk weekend toe. Liefs:Wilma.

 12. Wij zitten in de luxe positie dat we allemaal een eigen pc of laptop hebben. En zo nu en dan maken we (lees manlief) die nog schoon ook. Met een spuitbus met schuim, speciaal voor toetsenborden.
  Geniet van het prachtige weer, groeten vanuit een zeer warm Noordwijk aan Zee.
  Inge

 13. Ik maak elke dag het toetsenbord schoon…en de wc ook…ik wist er al af…
  Vies iedee eigelijk…
  Maar een fijn weekeinde…
  We zittem lekker buiten met de BBQ.

 14. @ wilma: ik denk niet dat gewoon poetsmiddel volstaat om de bacteriën zoals in het artikel vermeld te lijf te gaan. Maar natuurlijk beter dat dan niks hé…
  @ Inge: wij hebben hier ook wel een heel aantal staan, maar veel reiniging is er niet bij vrees ik bij de andere toestellen. Die spuitbus ziet er mij bijzonder interessant uit hoor, kan je even doorgeven welk product het precies is?
  @ Astrid: élke dag? Wow, kus van de meester en een bank vooruit!
  .

 15. euhhhhhhh, thuis? Ik durf het haast niet te zeggen, schrijven, tikken….., zelden! Erruuuggg he? Maar!!!! Dat gaat veranderen vanaf heden, okee, morgen dan!
  Fijn weekend!!! Doegggggg

 16. al is m,n huisje altijd wél schoon ,uh..toetsenbord? die vergeet ik inderdaad altijd,maar vanaf nu tóch maar is gaan doen dan?
  geniet van het prachtige weertje he en groetjes van mij..

 17. Och dat gaat hier wel goed hoor, er wordt toch minimaal 1 keer per week een doekje over het toetsenbord gehaald. Gewoon met een alledaags schoonmaakmiddel, geen speciaal spul ofzo.

 18. Van mij weet je het antwoord wel, als mijn kreundoos kapot is, dan ben ik niet te harden!
  Vraag maar aan Minimuis!! Hahhahaa
  En betreft mijn doosje poetsen?! De zuiger gaat er eens langs maar verder ach poetsen doe ik er niet aan. In huis is het leefbaar schoon gelukkig..
  Wens je een prettig weekend, en geniet van de zon zonder zorgen maar in liefde en gezondheid. Fiets op het gemakje en geniet van een pilsje en denk aan mij, dan komt alles goed. Liefs Janine

 19. Omdat ik mijn meubeltjes en andere spullen aan het terugzetten ben in mijn woonkamer, wordt alles wat ik tegenkom goed onderhanden genomen. Zo was gisteren dus ook het toetsenbord aan de beurt. Moet alleen nog met een dun stokje tussen de toetsen zien te komen. Maar ik zag dat iemand de moed had om het ding uit elkaar te schroeven. Misschien dat ik dat van de week ook maar eens ga proberen. Toetsen netjes op volgorde houden dan lijkt me dat een klusje dat wel goed zou moeten gaan.
  Normaal gesproken klop ik mijn toetsenbord 1x per week uit, gaat er daarna nog de stofzuiger en een vochtig doekje met wat allesreiniger overheen. Maar ondanks dat moet er (gezien het uiterlijk van de toetsen) toch het een en ander wonen in die kleine ruimtes tússen de toetsen. Ben er tot op heden nog niet ziek van geworden……….waarschijnlijk ben ik gewoon immuun (en das maar goed ook).
  De rest van de computer maar ik trouwens ook zo schoon. En af en toe wat glasreiniger op ’t scherm………vooral als poezenbeest de muisaanwijzer weer eens heeft zitten vangen………….tjeeeeeeee………..ik mis dat maffe beest………morgen toch maar lekker gaan ophalen bij Jazzman.
  Ik wens jou (en je gezin) een fijn en vooral zonnig weekend toe….met of zonder schoon computerklavier

 20. Hoi Billy Tja ik heb het al een hele tijd eerder gehoord en sindsdien doe ik als de computer uitstaat met een vochtig doekje Waar je brillen mee schoonmaakt het toetsenbord ook schoonmaaken voordien had ik het nog nooit gedaan hahahah wat een vetklep he?
  Voor jullie een fijn lang en zonnig weekend gewenst

 21. Ja ,wat je schrijft zag ik ook al eens op national geographics 🙂
  Wat geldt voor het toetsenbord geldt trouwens ook voor gsm , telefoon en parlefoon … idd daar zitten meer bacterieen op naar het schijnt dan op wc bril 🙂
  Nu ik veeg dat zo’n paar keer per week schoon , met vochtige doekjes … soms ne keer met oorstokje tss mijn toetsen …
  Maar euhhhhh het zou eigenlijk nog beter kunnen als ik der zo aan denk 🙂
  Mijn handen was ik ook een paar keer per dag … is tikje van mij 😉
  Zo , voor nu wens ik jou nog een heel zonnig weekend toe …
  Groetjes Mya

 22. Dat onderzoek had ik ook al eens gelezen. Het gekke is dat ik een kraan van een openbaar toilet uitsluitend bedien met een doekje in handen terwijl ik hier rustig een koekje zit te eten terwijl ik aan het toetsenbord zit. Ach, nou ja, goed voor de weerstand zeg maar 🙂
  Groetjes, Gonny.

 23. Ik reinig met regelmaat mijn PC.
  Hoe ik dat doe?
  Wel, ik heb voor op mijn stofzuiger een opzet slang met een heel klein zuigertje voor tussen de radialen van de centrale verwarming gekocht. Dit werkt ook perfect op de PC van binnen in de kast stofvrij te maken en ook de ventilators van stof te ontdoen.
  Mijn beeldschermrijnig met een iets vochtige doek en een beedje glassex. Dan het toetsenbord.
  Wel Als oud elektronicus had ik er een handje van om oude tandenborstels niet weg te gooien maar eenmaal goed schoon en ontsmet met alcohol te gebruiken voor het reinigen van print spoortjes.
  Deze tandenborstels zijn voorzien met wat alles reiniger prima te gebruiken om het toetsenbord mooi schoon te maken. Maak het niet al te nat en borstel niet te ruig, anders loopt of het toetsenbord vol vocht of je vernield de toetsen.
  Maar het werkt perfect, en succes verzekerd.
  Kraker.

 24. Oeps was nog vergeten te melden dateen beedje alcohol op de tanden borstel een anti bacteriele werking heeft tussen de toetsen. Werkt ook geweldig met een beedje water en DETOL handen zeep.
  Nou dat was het

 25. volgens mij is een klavier een soort van piano?? En ja een toetsenbord is inderdaad erg vies als ik op me werk wel is kijk en zie hoe vies dan denk ik, ik zou een nieuwe EISEN als ik achter dat bureau zou moeten plaatsnemen. Ikzelf ben regelmatig in de weer me toetsenbord schoon te maken . Ik heb een hekel aan als er zoveel etensresten tussen zitten dus houd hem geregeld op zun kop. Weet je trouwens wel hoe vies sommige telefoons opt werk zijn??
  fijn weekend billy ;))

 26. …..ik zit nu extra goed naar mijn toetsenbord te kijken en schaam me diep…..net de hele woning gepoetst en dacht kom op even achter de pc enne…beeldscherm wel gepoetst,buro afgelapt maar het toetsenbord dus niet,schaam schaam ik ga het gelijk even doen.gebeurd hier wel maar als ik nu kijk.
  ik ben weg even schoonmaken grijnssss.fijn weekend!!!!

 27. mmmmmmmm, eten achter laptop of pc doe ik niet… wel drinken… en handen wassen.. ik heb een manie volgens RB… komt omdat ik diabeet ben den ik.. extra voorzichtig…
  ik heb speciaal spul voor de laptop… werkt indd ook desinfecterend… en de tandenborstel truuk met dettol had ik van sparkel al jaren terug gehoord… doe ik dus braaf… dus bij mij mogen ze inspecteren… grinnnnnnnnnnnnnnnnn
  fijn pinksterweekeind…
  knuf, lessa

 28. ey Billy,
  vanop een proper computerklavier stuur ik je even (off-topic) mijn zonnige groetjes… en nu weer snel het water opzoeken.
  btw. ik gebruik cyber clean (van den blokker). Dat ruikt nog lekker ook.
  groetjes,
  Martine.

 29. ik reinig mijn laptop niet alleen af en toe ff de stofzuiger erover heen! is goed voor de weerstand, contact met bacterieën hihi 😉

 30. Ik heb het ook gezien Billy maar het ging hier om toetsenborden op kantoren. Daar werken vaak meerdere mensen op één pc, bv met wisselende diensten. Er zijn altijd nog mensen die niet hun handen wassen nadat ze naar de wc zijn geweest of na andere viezse karweitjes. Die gaan zo weer lekker op het toetsenbord zitten rammen. Op mijn werk stond altijd een bus met vochtige doekjes om je toetsenbord mee te reinigen en dat werd regelmatig gedaan.
  Ik wens je een fijn en zonnig Pinksterweekend.
  Groetjes Mar

 31. Nou zeg. Kom ik hier lezen. Wat denk je Billy. Ik ben 5 jaar in de psychiatrie geweedst vanwege een hevige vorm van smetvrees; lees ik dt wha hahhaha!
  Ik wist het al van die toetsenborden dat ze een nest van bacteriën vormen.
  Ik ga 3 keer per wek voorzichtig met een vochtig doekje erover. Verder was ik mijn handen na elk plee (wc) bezoek.
  Ik moest lachen om die reactie van Jan, Joke zal nu wel aan t poetsen zijn,wat denk jij?
  je hebt een leuke weblog. Ik kom vaker
  fijne pinksterdagen (zijn die wel in belgië?)
  Maurice

 32. ha die billy…vroeger haalde ik heel men klavierke uit elkaar…toetsje voor toetsje werd afgewassen en terug in elkaar gepuzzeld..nu met een laptopje is het andere koek he…de toetsjes worden met een doekje schoongemaakt..maar hem helemaal uit elkaar halen zal ik maar laten…maar ik kan me voorstellen dat een klavier een verschrikkelijk vies ding kan zijn..je moet het eens een keertje ondersteboven draaien en zien wat er allemaal voor smurrie uitvalt..waarschijnlijk nog kruimels met kaas, en die chips die je onlangs gegeten hebt haha…in ieder geval…schoon is hij hier wel…maar of het tot in de puntjes kruimelvrij is?…

 33. wel dan – wezen kakken en je handen niet wassen is zowiezo ranzig brr … – en eten achter de PC ja hoor thuis dan niet op het werk maar ik laat geen vieze vadsige zaken achter op mn keyboard (KLAVIER SCHITTEREND WEER DAT BELGISCH)dat vind ik namelijk wel zo smerig … toen ik nog rookte verdween er wel veel as achter de toetsen dat wel … maar dat ‘probleem’ is ruim 2 jaar geleden opgelost 😉
  …♥…

 34. Ik heb het ook gelezen Billy. Toetsenbord, beeldscherm en muis worden bij mij regelmatig schoongemaakt. Verder maakt het natuurlijk verschil of je de pc alleen gebruikt of deelt met meerdere gebruikers. En handenwassen na toiletgang heb ik altijd al gedaan. En jij?

 35. Heyy Billy,
  Ik ben al van af 1985 bezig met pc’s, heb in mijn “PC-hok” 6 pc staan met 4 toetsenborden en muisjes, beneden in in de woonkamer nog een pc (van mijn vrouw) en nog een laptop, heb denk ik intotaal 10 x de boel gereinigd
  Moet ik toch een vaker doen !!!!!!
  gr. Harald

 36. het toetsen bord wordt hiet net als de computer iedere week met een natte lap afgenomen.
  ook schud ik voor die tijd eerst het toetsenbord uit.
  ja en verder hebben we hier gewoon de regel;
  na het poepen en plassen handen wassen

 37. Heb het klavier nog vorige week grondig gereinigd, met een wattenstokje om zo tussen alles te kunnen, en heb zelfs enkele toetsen los gemaakt
  anders wordt het iedere week onder handen genomen, maar niet zo grondig hoor
  nog een fijne dag
  groetjes

 38. heyyyyyyyyy Billy… je bent stil dit weekeind!!! Druk aan het fietsen met dit hete weer… oefffffff… ik zie je er toe in staat zowat…
  knuffffffff

dit vind jij er van...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s