Wiezen: de uitleg

Ok, hier komt ie…

Morgaine gaf ik haar reactie al een uitleg, maar van wiezen bestaan veel alternatieve speelwijzen. Er ontbreken ook enkele cruciale delen in die uitleg. Daarom wil ik jullie hier nu uitleggen hoe WIJ dat spelen.

Wiezen is een leuk en gezellig spel, al wordt het niet zo algemeen gespeeld. Jammer eigenlijk, want erg moeilijk is het niet en je hebt veel mogelijkheden.

Wiezen wordt gespeeld met een gewoon kaartspel van 52 kaarten, met 4 spelers.
De rangorde is: aas het hoogst, dan volgen heer, dame, boer (bij ons heet die “zot”), 10, 9, 8,….enz.
Volgen is verplicht (harten gooien als iemand ruiten uitkomt en je nog ruiten in je hand hebt, is dus verboden).
Als je niet kan volgen, kan je “kopen” met een troefkaart (de soort die blootgelegd werd bij het uitdelen). Kopen is niet verplicht, en je moet ook niet hoger gaan dan de uitgekomen kaart.
Je hebt volgende mogelijkheden (uitleg hieronder): “vragen en meegaan”, “miserie”, “solo”, “dansen” en “troel”.
Troel gaat altijd boven alles (tenzij de pot leeg is en er “voor de dames” moet gespeeld worden)
Miserie gaat boven de andere mogelijkheden.
Solo gaat boven vragen en meegaan.

Wij spelen het spel met muntjes van 2 eurocent, maar je kan evengoed andere muntjes of knopen of iets dergelijks nemen als “betaalwijze”. Je hebt ook een potje nodig om die munten in te doen.

Het begin; voor de dames

Omdat er geld in de “pot” moet, wordt het eerste spel altijd “voor de dames” gespeeld.
De deler geeft iedere speler (in de richting van de klok) eerst 4, daarna nog eens 4 en op het laatst 5 kaarten.
Bij voor de dames is het de bedoeling om geen dames aangesmeerd te krijgen. Wie een dame bemachtigd (omdat hij hoger moet, of omdat iemand niet meer kan volgen en dan op die manier van een dame kan afraken), betaalt 1 muntje. Voor schoppenvrouw betaal je 2 muntjes.
Bij het begin moeten dus altijd 5 muntjes in de pot zitten.

Het vervolg

Bij het uitdelen (de deler die begint, of wanneer de pot leeg was en daarnet voor de dames gespeeld werd, mag nogmaals delen) wordt de laatste kaart door de deler bloot op tafel gelegd. Dit is de troef.

Troel

Als iemand 3 azen (of alle 4) in z’n hand heeft, roept deze “troel”. Dan vervalt de troef, en wordt de troef bepaald door het 4e aas (of hartenheer als de 4 azen bij 1 speler zitten). Diegene die het 4e aas heeft moet deze dan uitkomen. Het is de bedoeling dat de spelers die samen troel hebben 8 slagen behalen. Zij bekomen dan 2 muntjes, en 1 muntje per extra slag van de tegenpartij. Als ze geen 8 slagen halen, betalen zij 2 muntjes als ze 7 slagen halen, en 1 muntje extra per minder behaalde slag.

Vragen en meegaan

Als niemand troel heeft, bekijkt iedere speler of z’n kaarten de moeite zijn om slagen te kunnen behalen met de troef die blootgelegd werd. Is dat zo dan kan je vragen (om iemand als medespeler te kunnen krijgen) of meegaan (als al iemand gevraagd heeft. De speler links van de gever komt uit. De tweede en volgende spelers moeten, indien mogelijk, een kaart van de uitgekomen kleur spelen. Indien ze niet kunnen volgen, gooien ze een andere kaart of spelen troef (“kopen”). De 2 spelers die vragen en meegaan moeten 8 slagen behalen. Zelfde betaalwijze als hierboven bij troel.

Solo

Als iemand zo’n danig mooie kaarten in handen heeft dat hij denkt 6 slagen te kunnen behalen tegen de 3 andere spelers, dan speelt hij solo. Als die 6 slagen haalt, krijgt die 2 muntjes voor de 6 slagen, en 1 muntje per extra behaalde slag. En de inhoud van de pot wordt ook de zijne. Behaalt hij geen 6 slagen, dan betaalt hij iedere tegenstander 2 muntjes, en 1 muntje per extra niet-behaalde slag. En de inhoud van de pot moet hij verdubbelen. Na een behaalde solo wordt opnieuw voor de dames gespeeld om geld in de pot te krijgen.

Dansen

Wie hele mooie kaarten heeft en denkt 9 slagen te behalen tegen de andere spelers, kan zijn eigen troef bepalen en roept dan “ik dans”. De blootgelegde troef vervalt dan. Hij mag zelf uitkomen, de eerste kaart die hij uitkomt is de troef.
Behaalt die 9 slagen, dan bekomt hij 2 muntjes van elke tegenstander + de inhoud van de pot. Hij krijgt niks voor extra slagen. Worden de 9 slagen niet behaald, dan betaalt hij 2 muntjes aan elke tegenstander, en verdubbelt de inhoud van de pot.

Miserie

Wie denkt dat niemand hem een slag kan “aansmeren” kan miserie gaan. Daarbij mag je dus geen enkele slag behalen. De tegenstanders proberen dat dus wel te doen. Slaag je in je miserie, dan krijg je 2 muntjes van elke tegenstander + de inhoud van de pot. Krijg je toch een slag aangesmeerd is het spel over, en moet je 2 muntjes aan elke tegenstander betalen en de pot verdubbelen.

 

zo, dat is zo ongeveer de manier van spelen. Het lijkt moeilijker dan het eigenlijk is. Wie nog vragen heeft, ik antwoord wel in de reacties. Gewoon spelen maar!

Iemand zin in een spelletje? Ik ben altijd bereid… 😉

Liefs,

Billy

20 gedachtes over “Wiezen: de uitleg

 1. ik snap er de ballen niet van billy,hahaha…maar kaarten is zeker leuk,ik heb het ook veel gedaan,nu nog af en toe met mijn moeder…gezellig

 2. Het is inderdaad te hopen dat het niet zo moeilijk is als het lijkt… Dat ligt aan mij hoor, niet aan jouw uitleg, ik snap niet gauw een kaartspel, moet het eerst een paar keer spelen voor ik het door heb.

 3. Stonden de variaties dan niet onder de link? Ik had de hoofdmoot gepakt en de url eronder gezet 😀
  Maar, ik hou mij aanbevolen, kom mij maar een keer halen voor een wiezen weekendje :-))
  XXX

 4. Klinkt als een leuk spel. Wij deden vroeger altijd Amerikaans jokeren. Kon ook erg spannend zijn. Met 25 cent inzet in de pot en een kaart kopen voor 1 cent. Jullie kaarten met 2ct-stukken. In Nederland kom je die bijna niet meer tegen. Bedragen in de winkels worden afgerond.

 5. Hm … ik dacht eerst het ‘pesten’ te herkennen, maar nee. Hier wordt zelfs gedanst … ik sla dit verhaaltje op in Word. Voor als ik me óóit eens ga vervelen!

 6. klinkt als een leuk spel billy.
  klaverjassen vond ik al ingewikkelt om te leren dus hier waag ik me dan maar niet aan,hihi
  wens je vele leuke spelmomenten toe en dat de sterkste mag winnen,al gaat het natuurlijk altijd in de eerste plaats om het,gezellig bezig zijn,nietwaar?
  fijne vrijdag en groetjes van mij..

 7. Het lijkt me harstikke leuk, ik zal ‘m uitprinten, weer eens wat anders dan loggen *grinnik*, fijn weekend! Liefs, Bettina
  ps…er staan ‘echte’ Billy-plaatjes op mijn logje hihi, doei!

 8. Mijn god, dat lijkt me niet een twee drie gemakkelijk om in een avond te leren.
  Kaarten is een leuke aangelegenheid en ik mag het graag doen.
  Ik zal het op schrijven en eens proberen te spelen met een paar drink makkers, kunnen we lachen. Lijkt me een mooi spel om te spelen.
  Groet
  Kraker.

 9. Ik kan héééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééél slecht tegen m’n verlies….
  Ik heb wel eens een potje Risk gespeeld,en nu blijft iedereen ver uit m’n buurt als het om “gezelschapsspelletjes” gaat, wha, ha, ha!!!
  Liefs, Cin

 10. Pff ziet er lastig uit, maar ik heb me er ook niet zo in verdiept. Ik ben niet zo’n spelletjes mens.
  Hoewel ik de meeste Nederlandse kaartspellen wel ken. Vroeger thuis spellde we vaak klaverjassen, maar dan m oest ik verplicht meedoen. Na 2 potjes was ik het dan spuugzat, maar ik speelde wel om te winnen.

 11. Het lijkt me leuk maar ik snap er de ballen van! Misschien als ik het zou spelen, dat zou makkelijker te begrijpen zijn. Niet dat er iets aan jou uitleg mankeert, hoor!
  Groetjes!

 12. Wiezen is uiteraard ubercool, maar wat lastig als we Coronagewijze 1,5 meter afstand moeten houden. Dus ik heb een webtoepassing gemaakt waarmee je online kunt wiezen.
  Zoals je al aangaf, zijn er duizend manieren om wiezen te spelen, en heeft ieder gezelschap zo wel zijn eigen regels. Vandaar dat de toepassing zelf zo weinig mogelijk regels heeft; ze deelt de kaarten uit, zorgt ervoor dat ieder zijn eigen kaarten kan spelen, en raapt de kaarten weer op. Zorgen dat de regels worden gerespecteerd, doe je zelf.
  Alle info op https://rijkvanafdronk.be/apps/wdebelek/.

dit vind jij er van...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s