Stilte?

Naar aanleiding van enkele logjes bij Daatje en Wilma, wil ik het even hebben over stilte. Want met de feestdagen in aantocht zal de stilte meestal ver zoek zijn. Het feestgejoel en vuurwerk allerhande maakt het voor stilteliefhebbers erg moeilijk. Wie dan af en toe de stilte wil opzoeken kan zich dan misschien reppen naar de stiltegebieden. Weet je trouwens van hun bestaan af?
Zowel in Nederland als België zijn deze gebieden wettelijk omschreven als: “gebieden waarin de geluidbelasting door toedoen van menselijke activiteiten zo laag is, dat de in dat gebied heersende natuurlijke geluiden niet of nauwelijks worden gestoord.” En geef toe, zo’n gebied is niet zo vlug te vinden meestal.

Wie daar dus behoefte aan heeft, en alle lawaai even wil ontvluchten kan hier klikken voor de Nederlandse stiltegebieden. Jammer genoeg is de site voor de stiltegebieden in Vlaanderen (www.lne.be) onbeschikbaar (misschien door het uitblijven van een regering… 😉

Shhhhhhhhttttt!

Liefs,

Billy

24 gedachtes over “Stilte?

 1. Da’s een boeiend onderwerp … ik vraag me af of het in die gebieden ook inderdaad stil zal zijn in de nacht van 31 december omstreeks 24:00 u, dat zou wel heel bijzonder zijn.
  En tja, over die Belgische regering die er niet is … ik volg het niet continu, maar begrijp dat de verschillen tussen de deelstaten Vlaanderen en Wallonië het grootste probleem is.
  Op dit moment een stuurloos land dus. Ik hoop dat ze gauw een oplossing vinden want het kan nooit goed zijn als het zo lang duurt. Dat is mooi slecht voor de reputatie van België.
  Terwijl het toch zo’n leuk vakantieland is met zulke leuke, gemoedelijke inwoners!

 2. Heej Billy, idd een mooi onderwerp! de stilte en dat in deze tijd. met kerst zal dat nog wel gan en zel ik de stilte zeker kunnen vinden bij ons! Op 31 dec. weet ik het zo net nog niet…Maar ga het op 1 Jan. wel zoeken! Mooi doel voor het nieuwe jaar.

 3. zo te zien zit ik bij het grootste stilte gebied van nederland!
  helaas kun je daar niet zonder natte voeten zijn!
  ach ik begin alvast met zingen
  STILLE NACHT
  liefs yfke

 4. ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 5. lijkt me heerlijk zo`n stilte gebied,ik zal er een in huis gaan maken hahaha,mischien helpt het hier….fijne dagen billy,niet te veel van alles he??

 6. Stilte?????
  het kan helemaal geen kwaad om af en toe eens even stil te zijn.
  Stil om eens te denken en te genieten van al het mooie dat we hebben.
  Je hoeft niet in een stilte gebied te wonen om stil te zijn.
  ga mediteren en dan krijg je je stilte ook.
  blijf eens een paar dagen in huis en je stilte komt ook.
  In de komende drukke dagen is het verstandig eens stil te staan bij alle ellende in de ze wereld ( oorlog, honger enz enz)
  Laten we in deze komende feestdagen eens denken aan een ander en aan al die mensen die door omstandigheden geen feest kunnen vieren ( kan zijn door verdriet, of doordat je kind of man momenteel in afganistan zit, of omdat je gewoon weg de financiele middelen niet hebt om wat extra’s te doen met kerst.)
  Stilte is niet alleen gebieden waar het echt stil is… stilte is een veel ruimer begrip.
  stilte is voor ieder mens weer anders.
  veel liefs van een stille Big Mama
  off toppic
  ik weet dat het de natuur van het beestje is maar ik zou Phil zijn vogeltjes neit graag kwijt raken aan zo’n beestje.
  LOL
  wat van Big Mama is daar blijft iedereen vanaf…. of het nu mijn kids zijn, mijn Phil is of onze vogeltjes of onze hond zijn of mijn familie en vrienden zijn.
  dit alles valt onder mijn bescherming en daar wordt niet aangekomen.

 7. Hier wordt al heel wat geknald. Ik schrik me regelmatig een hoedje. En aangezien Schiphol hier ook niet zover vandaan is denk ikdat het hier niet echt stil is. Maar weet je, zelfs geluiden kunnen wennen en opgaan in de omgeving.
  Dus de vliegtuigen horen we bijna al niet meer (behalve de extreme). We signaleren de geluiden pas weer als we terugkomen van vakantie waar het dan pas echt stil was………
  Mooi logje.
  groeten Inge

 8. Laat het stil zijn…
  *loopt op d’r kousevoetjes rond en gaat zitten*
  Zegggggg dat is in Nederland alleen ergens bij de heuvelrug nog geloof ik absolute stilte, horen daar ook dieren geluiden bij??
  Nou altijd in herrie is niet alles maar doodse stilte is voor mij te stil hoor, als tante beppie zijnde en ik hou wel van een geintje uithalen en lachen en dan mag dat ook niet dan??
  Maar je hebt indd stiltecentrums schiet me opeens te binnen van heuvelrug is in de Natuurrr…de wonderschone bossen de kaalheid van den bomen de rijp s,morgens op de takken hihihi
  Hey fijne avond Billy enne ik heb best zin in een bakkie met een bonbonnetje
  Liefs van Roos XxX

 9. PSssst ik fluister even heel zachtjes dat de stilte gebieden hier in Friesland nog volop aanwezig zijn.
  Veel water en meren en een ongerepte natuur.
  Het is soms of de tijd stil is blijven staan.
  Tja je moet er wel even een paar honderd kilometer voor reisen, iets wat je ook niet zo snel doet.
  Aan de andere kant zou ik ook wel weer eens naar het mooie vlaanderen willen. Misschien vreemd. Iemand die er woont zal wel denken wat is hier nu te zoeken. Tja !

 10. Jeetje stilte……in huis hou ik er erg van. Ik geniet van de stilte en de rust als ik ’s avonds na mijn werk thuis kom.
  Maar verder….ik ben een ras Haagse, dus een stadsmens. Er gaat niets boven het geluid byuiten van auto’s trams en meer van dat soort gelyuiden, hihi
  Ik hou alleen niet van vuurwerk.

 11. Ik wist niet eens dat er dergelijke gebieden bestonden, dus heb zojuist weer iets nieuws geleerd Billy!
  Ga je nog culinair koken met de kerst, of wil je met dit soort dagen het liefst niet in de keuken staan?? Ik wens je in ieder geval alvast hele fijne, leuke feestdagen toe! Mét of zonder stilte, afhankelijk waar je de voorkeur aan geeft! 🙂
  Liefs, Cin

 12. wist niet dat stiltegebieden bestonden? leuk om weer wat geleerd te hebben.
  ook al ben ik van nature wél een mens die van rust en stilte geniet,deze feestelijke dagen kom ik wel door.maar zal desondanks tóch blij zijn als het straks weer gewoon rustig is..heerlijk die rust!
  fijne week nog en lieve groetjes van mij….

 13. @ allen:
  het blijkt dus wel dat er verschillen zijn onder de webloggers. Ikzelf schakel van zodra ik uit bed ben de radio aan. Ook in de wagen is dat m’n eerste actie als de motor op gang gekomen is.
  Maar af en toe kan het genieten van een moment van stilte zo hemels zijn. Al is de stilte waar ik woon erg relatief, de snelweg ligt op 500m in vogelvlucht, en het geluid van de voorbijsnorrende auto’s is nooit veraf.
  Enkel als we een weekendje Ardennen doen, is er sprake van échte stilte.
  @ Desire: in die stiltegebieden zal het wellicht toch ook nog stil zijn op 31/12. Intussen is een regering gevormd.
  En die bewoners, die blijven altijd leuk!… 😉
  @ Big Mama: jij hebt een mooie reactie gegeven. Stilte kan inderdaad veel ruimer bekeken worden. Stilstaan bij het leven, en iedere dag verwonderd zijn dat je er nog bent en (hopelijk) kan genieten…
  @ Kraker: we zullen eens een weekje moeten ruilen…lijkt me een schitterend idee
  😉
  @ Cindy: zie volgend logje!
  .

dit vind jij er van...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s